maandag 14 mei 2012

Beeld- en muziekverhaal: Life's Electric, Trust me I'm a doctor

Onlangs heeft de Weerter rockband Life's Electric hun debuutalbum gelanceerd.Dit werd gevierd met een knallende performance in de Bosuil te Weert afgelopen zaterdag. Het was een ontzettend energieke set wat ze tijdens elk optreden weer voor elkaar weten te krijgen. Met hun website nu af en een album in handen zijn ze klaar om Nederland te gaan veroveren!

Ik heb de eer gehad om mee te denken en werken aan het design voor het album. Een heel interessante klus moet ik zeggen. Ik verzorgde de illustraties en Mark Handels de afwerking van het album. Vanaf begin tot eind bleef de ontwikkeling interessant en ontzettend leuk.
Een jaar eerder had ik de band al laten weten dat ik graag voor hun een gave illustratie zou willen maken voor het album. Uiteindelijk werd ik eind oktober vorig jaar ook gemaild of ik voor de band illustraties zou willen verzorgen. Deze tekening vonden ze zo vet;


zoiets wilden ze ook. Het idee van de band was een storyboard te maken die bestond uit tien platen. Het hele album is een verhaal en elke illustratie moest de bezieling zijn van een nummer en tegelijkertijd moest alles een geheel zijn.

Nou vind ik het sowieso al heel erg gaaf om beeldverhalen te maken en erg tof om voor bands te mogen ontwerpen. Maar het interessantste vind ik wel om de muziek, klankkleur, en ziel van het nummer te visualiseren. Misschien nog niet eens de muziek, maar de hele air van de song. Nee de hele air van het album! De essentie!
Hoe? Met frontman, Ferry van der Woude, besprak ik, onder het genot van een uitstekende koffie en als afsluiter van de middag uiteraard een biertje, waar de nummers over gaan en ook wat voor hem de essentie van de nummers is. Nadat alle nummers ook besproken waren, was het ook echt alsof we een heftige film hadden zitten kijken. Een detective die troubles heeft met een vrouw was onmisbaar om de kijker door het verhaal te loodsen.
Nu verwachtte ik eerst hier een soort van beschrijving te typen, maar ten eerste zou ik dat geheim wel prijsgeven? Nog mooier (ten tweede).. Ik kan het niet eens zo makkelijk uitleggen! Aan de hand van waar het om gaat probeer ik een scene te bedenken. Een clip in m'n hoofd voor te stellen, rekening te houden met de kleur van de klanken in het nummer, dat onder andere en nog wat meer tegelijkertijd. En dan schetsen en ontwikkelen! Klankkleur voor dit album was verzadigd azuriet-blauw. En wat ik ook steeds terug hoorde was de delay en reverb. Ik ervaar een song met die effecten, vaak ruim in omvang. Maar het doet me bijvoorbeeld ook denken aan stortregen of explosies van energie.

Debrisflow
Anyway! Het was veel werk, maar het was ook een enorm toffe klus! Mark Handels heeft er werkelijk een schitterend geheel van gemaakt! Mark jij ook nog bedankt voor de conceptmiddag/avond en de samenwerking. De heren van Life's Electric wil ik ook via deze nogmaals bedanken voor de communicatie en het vertrouwen.En u! Beste lezer van dit bericht. Wordt een luisteraar en kijker en check het nieuwe album van Life's Electric: Trust me I'm a doctor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten