dinsdag 7 juni 2011

JC Graphic Novels: A Notion On Motion Comics (Dutch!)

JC Graphic Novels: A Notion On Motion Comics (Dutch!): "A Notion on Motion Comics (Een kritische kijk op geanimeerde strips) Nog geen jaar geleden werd er in Nederland voor het eerst echt k..."

A Notion On Motion Comics (Dutch!)



A Notion on Motion Comics

(Een kritische kijk op geanimeerde strips)

Nog geen jaar geleden werd er in Nederland voor het eerst echt kennis gemaakt met de graphic novel1.
In Nederland is de graphic novel een medium dat steeds populairder wordt onder het publiek. Steeds meer graphic novels van buitenlandse schrijvers en tekenaars, worden door Nederlandse uitgeverijen in vertaalde vorm uitgebracht, en kunnen in toenemende mate gevonden worden in de boekenwinkels. Nederlandse tekenaars en schrijvers wagen zich ook steeds meer aan de format. Net als in literatuur, kan de lezer zich laten meeslepen in een verhaal en zichzelf verplaatsen, soms zelfs identificeren, met de personages. In de meeste gevallen is dat te danken aan de kwaliteit van het verhaal en de tekenstijl. In de vorm van de graphic novel is de strip 'volwassen geworden'2. Wat mij betreft een behoorlijke uitspraak aangezien ik dat opvatte alsof strips blijkbaar ontzettend lang in de kinderschoenen hebben gestaan en nooit volledig ontwikkeld zijn. Niet veel later zorgt ook in Nederland de term voor verwarring. Op de Stripdagen in Gorinchem in 2011, werd er zelfs speciaal aandacht besteed aan de graphic novel en werd er gediscussieerd over wat de graphic novel nu precies is.
Persoonlijk lees ik al veel langer zowel strips als graphic novels en schrijf en teken ik verhalen. Maar net als dat het Nederlandse publiek pas sinds kort met de graphic novel is geintroduceerd, werd ik nog geen half jaar geleden voor het eerst geïntroduceerd met de motion comic3. Wat je je hierbij moet voorstellen is een narratieve voorstelling die wordt vormgegeven door de combinatie van stilstaande plaatjes met over het algemeen beperkte animatie, muziek, geluidseffecten en stemmen. De mate waarin deze middelen worden ingezet verschilt per motion comic. Net als in strips en graphic novels zou ook hier de ‘toeschouwer’4 zich kunnen laten meeslepen in een verhaal, zichzelf verplaatsen en ook identificeren in de personages. Hiervan bestaan ook de nodige voorbeelden die dit effect bereiken bij hun toeschouwers.
Maar veel motion comics leggen naar mijn mening teveel druk op de toeschouwer en dat maakt het moeilijk om zich in de personages te verplaatsen. Laat staan überhaupt het verhaal te volgen, in vaak een korte tijd (3 min. / 10 min.)Vaak is dit te wijten aan het hoge verteltempo, of een slechte uitwerking van de betreffende motion comic. Omdat de motion comic nog betrekkelijk in de kinderschoenen staat, heeft het nog niet tot een doorbraak geleid van dit medium. Daarnaast lijkt de ontwikkeling hiervan behoorlijk stil te staan. Gedurende de afgelopen 3 jaar dat er wordt gewerkt aan de promotie en nieuwe verhalen worden uitgebracht, is de vorm amper verandert en heeft het meer kritiek dan lof geoogst.
In dit document wil ik aangeven wat naar mijn mening tot op heden, de grootste struikelblokken en tekortkomingen van motion comics zijn. Daarnaast wil ik de benodigdheden verkennen die mogelijk zouden bijdragen aan een succesvolle ontwikkeling van het medium.

Een korte geschiedenis

De motion comic (mocht deze in Nederland geïntroduceerd worden, dan verwacht ik de term animated graphic novel) is een fascinerend medium die aan het begin van het millennium is geïntroduceerd. Broken Saints (2001 – 2003) een gedeeltelijk met Flash geanimeerde tekenfilm van 12 uur lang, van producent Brooke Burgess, wordt als een van de eerste motion comics gezien. Net als in een strip wordt er gebruik gemaakt van statische afbeeldingen en tekstballonnen. In plaats van stilstaande plaatjes in sequentie, zorgen geanimeerde sequenties voor scènewisselingen en progressie van het verhaal, terwijl een muziekscore, stemmen en geluidseffecten zorgen voor een meer cinemagevoel in plaats van een opzichzelfstaand stripboek. Broken Saints werd over een tijdspanne van bijna twee jaar uitgebracht waarbij 24 episodes online werden uitgebracht. Lions Gate wist met Saw: Rebirth (2005) de eerste te zijn die door middel van een comic een aansluiting toevoegde op zijn film franchise. Twee jaar daarop volgden extra verhaallijnen als toevoegingen van de film 28 Day Later en extra verhaallijnen voor de film I Am Legend. Op internet werden er al namen voor het medium genoemd resp; animated graphic novel, animated comic en digital comic book.
De term motion comics en tevens de echte grote uitgave werd pas in 2008 voor het eerst echt gebruikt toen Warner Bros, (tegelijk met de filmpremières van Watchmen en The Dark Knight) Batman: Mad Love en Watchmen: Motion Comic uitgaven. Beiden zijn bewerkingen van eerder uitgebrachte boeken. Sindsdien richtten ook uitgevers als Marvel en DC zich op het medium en brengen tegenwoordig nieuwe verhalen, maar voornamelijk bewerkingen van eerdere titels uit. Gameontwikkelaars hebben zich ook aan de motion comics gewaagd om verhaallijnen meer diepgang te geven. Electronic Arts deed dit met onder andere Dead Space (2008) en Command and Conquer 4 (2010).
Een bijzondere ontwikkeling deed zich voor in 2006 toen voor de PSP; Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel werd uitgebracht. Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel is een interactief stripboek ontwikkeld door Kojima Productions en uitgegeven door Konami. Het digitale stripboek was gebaseerd op het stripboek, getekend door Ashley Wood. Het werd bewerkt tot een 3D medium en met behulp van geluidseffecten, animaties en muziek werd het eerste Metal Gear Solid avontuur tot leven gebracht. Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel maakte geen gebruik van stemacteurs. In een tweede digital graphic novel (2008) gebasseerd op Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty werd hier voor de Japanse versie wel gebruik van gemaakt.

Zoals elk nieuw medium, heeft ook de motion comic de tijd nodig zichzelf te ontwikkelen en sinds ongeveer 2008, wordt er met ‘blockbusters’ getracht het medium meer en meer onder de aandacht van het publiek te brengen:

It's fascinating to watch a new medium gathering its legs beneath it. First it needs to figure out what unique characteristics it has to offer over well-established media like film or television, then determine what characteristics it will keep from its ancestors and what it will cast aside, and finally discover how to use the resulting combination of old and new to create really memorable stuff. Early films and television shows were frequently recordings of stage acts, and early CD-ROM games were often little more basic interactivity grafted onto bad B-movies. Today's new "new media" almost all arise from one common question: how to use the twin developments of cheap, ubiquitous video devices and the Internet to tell stories in new, interesting and hopefully profitable ways.
[Motion Comics: A State of the Art. Geoffrey Long, media analyst, geleerde en creative consultant]

Naar mijn mening heeft het medium een lange tijd op safe gespeeld door het uitbrengen van eerdere titels als Watchmen en de superheldenfranchise zoals X-Men, Batman en Superman in motion comics vorm. Verhalen die een extra diepgang geven aan een spel of film dragen ook bij aan het vestigen van het medium. Zoals Long aangaf zou je zeggen dat de new media de uitgewezen kans is voor dit medium.
Het probleem is dat een geanimeerd stripboek niet bepaald iets totaal nieuws is en juist dat geheel ‘nieuwe’ is essentieel voor een plaats in de vele toepassingen van new media (helaas niet te vergeten moet het vaak ook geld opleveren, wil het succes hebben). Op enkele na, is tot op heden de motion comic nog niet verder ontwikkeld dan een plaatje-na-plaatje geanimeerd stripboek uitgebracht in episodes. Eigenlijk verwachten publiek, waaronder motion comicfans, iets geheel nieuws maar lijktt de community nog niet precies te weten wat. En welke community precies? Waarop moet de markt zich richten? Het zijn zeker originele experimenten en een interessant medium maar voor hetzelfde geld zijn ontwikkelaars van motion comics, aan het tasten in het duister naar een markt die simpelweg gewoon niet bestaat.5 In Europa bestaat nota bene een geheel andere community onder stripboekenfans dan in Amerika, en dan hebben we het nog niet eens over de mangafranchise. Europa heeft zijn eigen helden, tekenstijlen en verhalen. De graphic novel heeft voor een doorbraak gezorgd van narratieve vertellingen met zeer variërende tekenstijlen die steeds populairder worden. Dit zou een bijdrage kunnen leveren aan de uiteindelijke doorbraak van de motion comics. Al verwacht ik dat het voor het Nederlandse en Europese publiek al snel iets bijzonderder zal moeten zijn, wil het hier kans van slagen hebben6.

Comfort

Boeken geven de lezer over het algemeen, de vrijheid om eigen fantasie te gebruiken om aan bepaalde zaken uit een verhaal invulling te geven. Zo bedenkt de lezer zelf hoe de personages klinken, wanneer ze hun stem verheffen en wat de spanning in die stem is bij moeilijke situaties.
Persoonlijk lees ik naast strips ook graag boeken en ben ik verslingerd aan thrillers en detectives. Drie jaar geleden ontdekte ik het gemak van luisterboeken en wist ik, ondanks een handicap genaamd dyslexie, veel boeken te verslinden. Ondanks dat bij luisterboeken de verteller het verhaal lichaam geeft en de intonatie van de personages verzorgd, kan ik niet minder mijn eigen fantasie loslaten op de personages dan met een gewoon boek. Stripboeken verzorgen eveneens deze vrijheid in fantasie. Maar motion comics ontnemen juist deze vrijheid (met uitzondering van Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel). Tekstballonnen worden vaak toegevoegd en nog extra aangedikt met een goede of slechte stem (afhankelijk van de stemacteur).
Even wat voorbeelden: Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel en enkele I Am Legend motion comics hebben geanimeerde tekstballonnen maar, geen stemmen. Stephen Kings 'N' omvat stemmen, maar laat de tekstballonnen weg. Watchmen: Motion Comic past zowel stemmen als tekstballonnen toe. Bij Watchmen: Motion Comic is dit ook erg discutabel aangezien een stemacteur de stemmen verzorgd van zowel mannelijke als vrouwelijke personages. Bij voorbaat mag deze lat hoger komen te liggen;

The voice acting in motion comics has the same quality potential as voice acting in standard animation, radio dramas, audiobooks or video games, but motion comics may be more likely to benefit from using the same voice actors as in other media, since comics are so frequently cross- media franchises these day. For example, a Batman motion comic might want to capitalize on the existing audience from Batman: The Animated Series by including Kevin Conroy as the Dark Knight and Mark Hamill as the Joker. Given the attraction of motion comics over standard animation as a low-budget medium, however, ponying up for such established voice talent might not be a choice many motion comics creators opt to make.
[Motion Comics: A State of the Art. Geoffrey Long, media analyst, geleerde en creative consultant]

Het gemak van het lezen en luisteren is dat de lezer een eigen tempo kan bepalen en het boek kan dichtslaan of stoppen wanneer deze wil, en weer verder gaan waar men gebleven was. Daarnaast valt het gevoel van een boek vasthouden en je eigen leessnelheid bepalen, niet te ontkennen als essentieel ingrediënt om tot een benadering van strips te komen.7
Weinig motion comics weten dit gevoel tot op heden te benaderen. Voor velen is de motion comic niet het gevoel van een strip omdat het blijft bij plaatje-na-plaatje, gesteund door visuele- en geluidseffecten. Dit echte stripboek-gevoel wordt tot nog toe alleen bij Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel, en een nieuwkomer; Perfect Echo (2010) toegepast. Beiden zijn speciaal ontwikkeld voor een bepaald platform. Metal Gear Solid: Graphic Novel voor de PSP en Perfect Echo speciaal voor de IPhone en IPad. Door te klikken bepaald de toeschouwer zelf de snelheid en een animatie verzorgt de overgang naar het volgende plaatje. Hiermee komt de animatie meer in dienst van de motion comic te staan.

Het toepassen van het proces van het observeren van de onderdelen, maar het waarnemen van hele geheel heet: closure (het plaatje sluiten). Closure passen we als mensen dagelijks toe. Fragmenten die we waarnemen, aangevuld door onze eigen opgedane kennis en fantasie maken het beeld compleet. Door verhaal vertellers wordt dit proces vaak opzettelijk toegepast om spanning op te bouwen of het publiek uit te dagen. In bewegend beeld als: televisie, film en animatie gebeurd dit constant en op een zeer hoge snelheid. Stilstaande beelden worden razendsnel achter elkaar afgespeeld en vormen een constant bewegend beeld. Tussen automatisch-elektronische closure en closure van het dagelijks leven vinden we de strips.
Het element dat dit mogelijk maakt is de lege ruimte tussen twee plaatjes. De goot; of beter bekend als ‘the gutter’. In die ruimte voegt het menselijk brein twee plaatjes samen tot een geheel.

Every act committed to paper by the comic artist is aided and abetted by a silent accomplice. An equal partner in crime known as the reader.
[Scott McCloud, Understanding Comics (1994)]

Bovenstaand fragment wordt in Understanding Comics toegelicht met behulp van twee plaatjes. In het eerste plaatje zien we een man aangevallen worden door een gek met een bijl schreeuwend: “NOW YOU DIE!!”. In het volgende plaatje zien we de horizon van een stadsdeel met een schreeuw (“EEYAA!!”). De lezer krijgt door de gutter, een plaats voor verbeelding aangeboden om zelf invulling te geven aan de voorstelling van de moord.
Maar vinden we deze vrijheid ook in motion comics? Tot nog toe heb ik nog geen voorbeeld gezien waarbij het proces van closure dusdanig wordt toegepast, een element van verrassing die de toeschouwer een participant maakt.

New media apparaten worden met de dag populairder en meer en meer mensen stappen over op een smartphone, of maken gebruik van andere gadgets. Wat alle stripboeken gemeen hebben is dat het een universele vorm heeft: de boekvorm. Deze ‘applicatie’ om het zo even te noemen, maakt het stripboek universeel. Een logische applicatie of afspeelprogramma voor digitale media-devices, kan een prima uitkomst kunnen om motion comics toegankelijker te maken. Een applicatie die niet zozeer het gevoel van een boek vasthouden benadert, maar de toeschouwer wel het comfort bied van het bepalen van een eigen snelheid. Stel je dus voor:

Ik zit in de metro op weg naar het andere deel van de stad. Deze reis gaat me twintig minuten duren. Ik pak mijn smartphone8 en start een programma waarop ik motion comics op kan afspelen. Ik kies de motion comic uit waar ik halverwege het verhaal was, start deze op en ga weer verder. (Nota bene: het is 1 bestand! Niet één van acht avi. bestanden). Eventueel scroll ik een aantal plaatjes terug om het verhaal weer op te pakken. Net als Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel, ga ik verder met het verhaal wanneer ik dat wil, en zoniet; dan looped de achtergrondmuziek, achtergrondambience em/of animatie (bijvoorbeeld een man wachtend in de regen). Wanneer ik op de plaats van bestemming ben aangekomen sluit ik het programma en onthoud het waar ik gebleven was.

Indirect wordt deze tekortkoming al gedeeltelijk getackeld door het uitgeven van webisodes. Veel motion comics worden als vervolgverhaal op het web geplaatst of kunnen via sites als Itunes tegen betaling gedownload worden. Het uitgeven als vervolgverhaal kan dienen als middel om fans te binden aan een motion comic, en het verhaal te volgen. Maar dit is niet een garantie om het succes te toetsen. Zoals eerder vermeld verschillen episodes in tijdsduur per motion comic. Zodoende duren episodes van Watchmen: Motion Comic 12 minuten. Hoewel de animatie goed gebalanceerd was en de overgangen van plaatje naar plaatje (simpele pan en zoom overgangen) interessant waren, vond ik 12 minuten toch net te lang en gaf het eerder het gevoel van een Powerpointpresentatie. Ik neem aan dat dit als ontwikkelaar niet de intentie is, dat gevoel op te roepen. Persoonlijk pleit ik voor een verdieping in het comfort van het lezen en luisteren, en daar als ontwikkelaar meer de focus op leggen.

Balans

Tijdens het onderzoek, voorafgaand op dit document, heb ik verschillende motion comics bekeken en geanalyseerd. Niet elke keer tot mijn genoegen. Aangezien het een vrij medium is en niet bepaald gebonden is aan regels van vormgeving is elke motion comic weer anders. Op DigitalMotionComics kun je als lid inloggen en kritiek geven op motion comics9. Dit aan de hand van de volgende criteria: personages, verhaal, artwork, animatie, geluid, marktwaarde en hook factor (grijpt het verhaal de toeschouwer). Het is onnodig om uitvoerig stil te staan bij de punten van kritiek op de hedendaagse motion comics, aangezien dit per persoon verschilt. Maar bovenstaande punten van criteria vormen een prima checklist voor motion comic-ontwikkelaars. Ook bied de site voor hen een prima indruk op wat wel en niet gewaardeerd wordt.
Het is de kunst een balans te vinden tussen alle elementen die toepasbaar zijn in de motion comics. Teveel animatie wordt al snel een staaltje: “Kijk ik eens hoe goed ik animatietechnieken onder de knie heb!” of laat het meer neigen naar een tekenfilm. Teveel geluid kan de toeschouwer van het verhaal afleiden, kortom:

            Amplification through simplification.
[Scott McCloud, Understanding Comics (1994)]

Hoewel McCloud het voornamelijk betrekt op de reguliere strips, ben ik er zeker van dat deze wet ook toegepast dient te worden op de motion comics. Bovendien is een niet gebalanceerde geluidsmix een grote bron van ergernis. Het zou niet moeten blijven bij; geluidsspoor op geluidsspoor plakken en we hebben een sounddesign. Een verhaal kan nog zo goed zijn, als het sounddesign ongebalanceerd is, valt de motion comic geheid.

Hoe nu verder?

Spelen motion comics dus in op een plaatsje in de markt die er niet is en waar gewoon geen behoefte aan is? Als ik mede-studenten, docenten, collega's of een willekeurig persoon op het medium attendeer zijn ze in veel gevallen verrast en lijkt het ze een interessant medium. Interessant als: er meer van willen zien en de vorm van het medium zelf. Deze steekproeven wijzen uit dat er nog maar weinig mensen iets van het medium afweten. Voor ontwikkelaars wijst dit weer op stimulans om de ontwikkeling door te zetten en te verkennen wat de grootste voordelen kunnen zijn van de format.
Zoals Geoffrey Long eerder aangaf: vindt als ontwikkelaar elementen die het medium uniek maken en het zich duidelijk gaat onderscheiden van standaard animatie, stripboeken en andere media. Het gegeven dat er nog steeds motion comics uitkomen en nieuwe uitgaven aangekondigd worden, bewijst maar dat het onderste nog niet uit de kan gehaald is.




Links en bronnen:
  • The Rise and Reason of Comics and Graphic Literature, critical essays on the form, Joyce Goggin and Dan Hassler-Forrest, McFarland & Company, Inc., Publishers, 2010
  • Understanding Comics, the invisible art, Scott McCloud, HarperPerennial, 1994
  • http://www.digitalmotioncomics.com/ community dedicated to promote and advance all things related to motion comics
  • http://www.guttergeek.com/ 'the discontinuous review of graphic narrative'
1 Al jaren woedt er een discussie over de definitie van de graphic novel. Tot op heden is dit nog niet precies duidelijk, maar voor de duidelijkheid houd ik voor de graphic novel dezelfde term aan. De definitie van de Oxford English Dictionary luidt: “The graphic novel is a narrative work in which the story is conveyed to the reader using sequential art in either an experimental design or in a traditional comics format.”
2 Tijdens ‘De maand van de graphic novel’ in april 2010, werd er een folder uitgegeven waar in stripvorm werd uitgelegd wat een graphic novel is. Met volwassen-wording wordt hier bedoeld dat er onderwerpen worden behandelt die zich niet zozeer op kinderen richten, als wel op volwassen lezers.
3 Ook in dit document, dat over een heel ander medium gaat, ontkom ik niet geheel aan deze discussie, aangezien er voor dit medium ook al verschillende benamingen zijn resp.; motion comic, animated comic en animated graphic novel.
4 Een vervolgonderzoek moet duidelijkheid verschaffen of de ‘toeschouwer’, lezer of kijker, of iets tussen kijker en lezer wordt bij het schouwen van motion comics.
5 Motion Comics: A State of the Art. Geoffrey Long, media analyst, geleerde en creative consultant
6In 1997 werd een interactieve versie van Blake en Mortimer 'De Valstrik' uitgebracht. De Valstrik was de bestselller van Edgar P. Jacobs. Het bleef bij een uitgave maar verder zijn er nooit stappen ondernomen dit medium verder uit te werken.
7 digitalmotioncomics.com/forum/how-make-them-better
8 Een poll die ik had aangevraagd op DigitalMotionComics, gaf de indruk dat de meeste toeschouwers nog via computers  motion comics kijken. Uit een totaal van 49 stemmen keek 12% motion comics op de televisie, 24% op een mobiel apparaat en 63% op de computer.
9 digitalmotioncomics.com, analytical score. Reviewers kunnen per punt een score geven van 1 tot 10.

maandag 23 mei 2011

That's the way, uh-huh uh-huh, I like it, uh-huh, uh-huh.

Now let's get one thing clear. I'm still a sceptic when it comes to the future of motion comics and animated graphic novels. But I've seen that there's hope! The last months I've been commenting on MC's and AGN's, but I would like to get to the way I like it and how I think MC's and AGN's DO have a future.

Last week I followed on Motion Digital Comics, Dead Space:


An ancient artifact referred to as a 'marker' is unearthed, the first one in 200 years.  It's a strange rock formation talked about by a spiritual leader 200 years earlier. The markers discovery confirms the religions beliefs and the followers as well as the doubters of the faith will have their relationships with each other changed permanently. 


Digitalmotioncomics.com, synopsis

The Dead Space MC is a prequel to a prequel. First comes the MC, then the animated movie, and finally the game from EA. Now I didn't get to see the movie or play the game, but for me there was no need to. The story, characters and plot are new for me, the storytelling was just the right pace and it got me hooked! More importantly, everything is balanced. Visuals, animation, sounds, all ingredients for a MC. There's not too much pressure on the viewer as it has just the right pace of storytelling. Not like other MC's or AGN's I've seen, where animation or visual-art seemed to be more important for the developer. Dead Space is well thought- and worked-out.
Other reviews commented on the visual-art as negative. Being more like scribbles. (The scribble style reminded me personally of Robert Venditti & Brett Weldele's Surrogates, which is one of my favourites!). But that comment came out as the only negative aspect. Most reviewers credited the story and own style. 

Now I would like to conclude with my favourite! Metal Gear Solid!

 
The AGN version of Metal Gear Solid is a comic book that can be watched on PSP. This one reminds me of the MGS cutscenes. It's basically a page-by-page comic book you can either automate as a slideshow or page through manually. Page through manually! Exactly! Decide your own pace! And it gets said a lot about MC's and AGN's. Now that word comes from the community and fans, developers should know where to pay attention at.

- Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel is not only a cool concept for digital delivery of interactive fiction, it will hopefully pioneer a complete new product line and give the PSP a greater edge in the handheld marketplace. I know I certainly wouldn’t mind experiencing more adventures of Snake or even other characters like Sam Fisher or Lara Croft in graphic novel form.-
Gamechronicles.com, review by Mark Smith (2006)

For Iphone a similar concept was developed; Perfect Echo (2010). I didn't have the chance to take a look at it. Graig Smith of PhD Research on Motion Comics, Animation, Comics and Film Studies mentions:
Termed an ‘interactive audio and visual experience for iphone and ipod touch’, Perfect Echo is a free app that introduces the futuristic city of Elysium. The interactivity allows the reader/viewer to dictate the pace of the story at their choosing. In many ways it’s very similar to the experience of reading a digital comic, however subtle sound effects and simple animation techniques add a further layer of depth to this motion comic.

I'm kinda like reaching the point where I would like to conclude my research so far in a first essay. This essay will be a sort of white paper and vision document. In it I'll discuss my research so far, the graphic novel, the graphic novel in the Netherlands, the motion comics and animated graphic novels and finally my vision on further development and introduction in the Netherlands. First I'll post the Dutch version and then translate it in English. So stay tuned!

dinsdag 17 mei 2011

Don't watch Readmen! Read Watchmen!

I tried, but I could hardly finish the first part. Boring! It reminded me of an audiobook I listened a few months back, Face of Death by Cody McFadyen. The book was awesome, but the guy reading it had an annoying voice and he was reading it very slowly, so that I had to speed it up with VLC-mediaplayer.
Watchmen is awesome too. But not the animated graphic novel. The voice is well done and the sound is well mixed, but why have only one voice for all the characters? If it's necessary to use voice-overs than make sure you have the right voice-actors. But I rather have my fantasy make up the voices of the characters. With only one voice-actor you are almost forbidden to make up your own voices for the characters. Next to that, voice balloons appeared in different forms to illustrate whether it's a thought, an aggressive undertone, a nuclear effect (in case of doctor Manhattan) etc. etc.. In this case you get a struggle between the reader's own interpretation and the voice-over.
The animation is well balanced, but it's not adding anything to the original Watchmen. So I was not impressed!

When I think about the way that animated graphic novels and comics are being introduced and published, then I see it as follows;
Blockbusters (Watchmen), expanded stories (I Am Legend) and superhero-stuff take care of introducing the public with the new medium. Programs can be developed to make it a suitable medium for new media devices (like smartphones or the I-Pad). In a while new stories, new characters, new worlds, new scripts can be introduced to fully test the animated graphic novel. And in my opinion that should be right about now. Enough testing and playing safe. Let's take the gamble, what's there to lose?

woensdag 20 april 2011

vrijdag 15 april 2011

Superheroes

Okay. I'm actually not really into the superhero-stuff. But since I find it hard to find Watchmen, Sparks and Invincible (Because I don't want to pay for them to watch at the moment) I started to review some other comics.

The first I would like to discuss a little is 'Spider-Woman'.
From the first moment on I really liked the intro! Just like the start of a movie added with sinister music. Right after that it starts of in a dark environment and continues until the end. The design and drawings happen to be the style just how I like it! Dark and intense! As for the motion or animation: (Let's keep it animation ok? We're already having trouble defining 'graphic novel') I find it well balanced. It's a little on the edge, but just enough not to get me annoyed and saying this is a cartoon. The voices are well recorded as well as the rest of the sound design. Not like different layers placed on top of each other, but a right mix!
And not to forget the character and story. It stays a short period but I felt kinda fascinated with the main character. When she is thinking, a reverb is added to her voice. It gives way more draft. The conversations are not to fast and are much more easy to follow than N.

The second is 'Gifted' of X-Men.

To be honest, I watched it for only 4 or 5 minutes. This is just what i'm not  looking for. For as far as I'm concerned, this is a cartoon, and I was not amused. The sound was quite good. But it's just that the animation was too much! No further marks.

I still hope to get Watchmen as soon as possible and post a review about it. As soon as I found what I'm looking for, I'll also give you some insights into the story I'm writing for my animated graphic novel.
Stay tuned again and have a nice weekend!

zondag 10 april 2011

A graphic what?... ("Een graphic novel? Nee nog nooit van gehoord." )

Allright! Step back! I realized that I actually never gave a real definition of the term 'Graphic Novel'. So I owe you I guess! I'll try to get to a good definition as best as I can, since I've seen a lot of different definitions in the last years. And as the graphic novel is a rising medium in the Netherlands not everybody is yet acquainted with the term.


The graphic novel is a narrative work in which the story is conveyed to the reader using sequential art in either an experimental design or in a traditional comics format. (from the Oxford English Dictionary, I find this the best definition).
As much media do, the comic developed itself during the sixties and from there on. With the new millennium, the graphic novel rose in popularity in the Netherlands, and the term was adopted. But...! The term got adopted, as well as adapted. I find it very annoying when these situations occur in the Netherlands. It makes it hard to get to a well definition. Eddie Campbell also encountered this problem and formulated his Graphic Novel Manifesto (Thank you Eddie!). Because the term is now used to explain that comics are no longer just for kids but for the big audience. The graphic novel marked the adultery of the comic. And here's another definition that is used: "A graphic novel is a layered story, wrapped in compelling images." Themes vary from autobiography, humour, war, fantasy, love, music, philosophy and so on, and often in a literary style aimed at the adult reader. 

Here are some interesting links as well (Dutch and English):
http://www.lambiek.net/aanvang/2000graphicnovel.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Graphic_novel 
http://web.archive.org/web/20080603041720/http://www.graphicnovels.brodart.com/history.htm 

For my research I'll also read the following literature and articles:

  • A Comic-Book World, Stephen E. Tabachnick, march-april 2007
  • The rise and reason of comics and graphic literature, McFraland & Company, september 2010
  • Understanding comics, Scott McCleod, 1994
  • Using Graphic Novels, Anime, and the Internet in an Urban High School, Nancy Frey and Douglas Fisher, january 2004

zondag 3 april 2011

What works?

Stephen King's N, a digital graphic novel



This week I... well.. Ok. I watched the digital comic adaptation of Stephen King's N. I'm still more used to say: "read comics." This also occurs when I say that I listened a book instead of that I read a book, since I listen to audio-books. I get to that later.

I was under the impression of this graphic adaptation. I was partially dragged into the story. I did a quick analysis and summarized what I liked and disliked.

The story of a man obsessed about a creepy place and discusses it with his psychiatrist, who then inherits the obsession of his patient, fascinates me and is stimulated by the pace, the story is told. The drawings done by Alex Maleev, colored by José Villarrubia, really emit the atmosphere of the situation the antagonists find themselves placed in. There's not to much of animation, what could almost make it just another sort of short-animation.
It can be viewed on small screens like a mobile phone or on the website. Almost exactly the way that I can imagine the form of the digital/animated graphic novel. There are 25 episodes, of each 1.30 min.. Now they can all be found on the website, but in August 2008 you could download a new episode every week or so.

So let's get to the 'dislikes'. I wasn't very fond of the sound-design. It was overdone, which leads to separation in my experience: The images, and the sound. I find they should be merged. The voices where way to fast. In a way it contributes to the atmosphere of the entire story, but this is just what I mean with putting pressure on the audience. I favour to decide my own pace.

Because of dyslexia I have some trouble reading books. I tackle this by 'reading' audio-books or radio-dramas. Like with books I can decide my own pace and, depending on the reader, get dragged into the story most of the times.
Two of my favourites are: 'The Whole Truth, David Baldacci' (Hachette Audio) and 'De Moker, NTR' a radio-drama. The Whole Truth is very well read and some scenes are supported by music, playing softly on the background. I remember I rewind some scenes because they were so cool!
De Moker is a Dutch radio-drama about the battle of De Wallen, Amsterdam. The voices are done by well-known actors. It's like you're listening to a movie! Watch a small making-of down here!


So!? Well simply saying: combine the 'like'-elements of 'N', with the elements of the audio-books and radio-drama right? Not just yet! I hope to check out the digital graphic adaptation of Watchmen, The Dark Knight and Sparks.
I'm also working on a thriller set in Amsterdam. I'll post the designs of the main-characters very very soon! Stay tuned!

Might you just have a MUST SEE tip on a motion comic, let me know!

zondag 20 maart 2011

New research planned


The Animated Graphic Novel

Thesis:
The Graphic Novel is a medium that's rising in popularity and is more and more accepted as literature. In The Netherlands the medium is quite new and also rising in popularity as more and more graphic novels are being translated, and to be found in more and more bookstores. 
But just as soon, this medium is gaining popularity, a sub-genre is developping. The Animated Graphic Novel. 


Like in normal literature, graphic novel-readers can be dragged into the story, identify themselves with the characters etc. etc.. Propably due to the story's quality and the quality of the drawings.
The Animated Graphic Novel might be achieving the same effect with readers and I'm sure some allready are. I'm referring to Metal Gear Solid (video above). The reader determines it's own pace. But not all of these animated graphic novels allow the reader to determine it's own pace. 


This immediately approaches my thesis: These animated graphic novels are well developed. But in my opinion they can put too much pressure on the reader and it becomes difficult to be dragged into the story and have the reader, or in this case viewer, identify itself with the main-character in such a short time (3 min. / 10 min.). Besides, I find these formats more animation instead of animated graphic novel, and in that case almost an infringement on the medium. Once again, the ideal form for the reader would be to determine it's own pace.

Why this research?
New forms of media allow ideal opportunities for the animated graphic novel. Imagine the format like an e-book. Minimal animation and pace of reading determined by the reader. I hope to find out how the animated graphic novel could be applied at it's best! It's an upcoming market and I believe it can grow much more popular.

I'll do theoretical research and explore articles (An Online Graphic Novel: Students’ Experiences and Research Literacy Gains, Cartoon adults: What graphic novels tell us about consumer identity, Storytelling through computer animation)  and literature (Understanding Comics, The invisible art by Scott McCloud). I might set up polls and spread them under genre- and literature fans. Above placed videos, and others as well, will be analysed on positive and negative aspects. Next to that, I want to gather the possibilities with gadgets like the I-pad and other related gadgets.
I'll try and publish for the minor sound and image, an animated graphic novel myself based on this research, for I love to write and draw.

The research includes the comic-, graphic novel, literature and the gadget universe. In this case it would be very interesting for, publishers, writers, screenwriters, graphic novelists, animators, audio-engineers, students, teachers, genre-interested public, perhaps even autodidacts. Graphic Novels and comics are already being applied as teaching methods!
As for myself, as I already explained, I love to draw and write, and hope to publish a graphic novel someday as well. Be it animated or in book-form.

Via this blog I'll keep you updated about the research. Don't be confused if you might find sketches, drawings, short graphic novels or reviews I posted. As a matter of fact, I recommend you read "GodDAMN mother fucking BULLshitfuck shitFUCK! GodDAMN mother fucking BULLshitfuck shitFUCK!" A review I wrote about DMZ #4 Friendly Fire. It's about how the book managed to get me dragged into the story. How about you click the link above and start reading?

vrijdag 11 maart 2011

GodDAMN motherfucking BULLshitfuck shitFUCK! GodDAMN motherfucking BULLshitfuck shitFUCK!

What happens when ‘Black Hawk Down’ meets comics? You’ll get DMZ! The worst nightmare of the United States if it got caught in a second civil war. How bad can it get? Just really hard and ugly! Like every war off course. As the reader you get a glimpse of how it got started, and life in a city under siege that just can’t get- and be occupied by the main aggressors.
I'll tell you, it won’t happen very often, that I just get blown away by a comic. At least, I cannot remember the last time that I closed the book and sat down for at least 10 minutes and think about what I had just read. This happened after I had read ‘DMZ #4 Friendly Fire’. I bought the book at the local comic store, as I try to keep up with the series, settled in a chair in the Rotterdam Library on the third floor and entered the war. After one-and-a-half hour I closed the book and I couldn’t bring out any word for at least 10 minutes.


In the near future, New York City is the plaything of two entities during a second civil war. The United States of America and the Free States of America. Anti-establishment militias in the 50 states rise up as they are fed up with the wars fought overseas and push their way to the coasts. Eventually it comes to a standstill on a piece of land, that just none of both parties are able to occupy – Manhattan, better known as, the DMZ.



Wikipedia describes the term DMZ as follows: In military terms, a demilitarized zone (DMZ) is an area, usually the frontier or boundary between two or more military powers (or alliances), where military activity is not permitted, usually by peace treaty, armistice, or other bilateral or multilateral agreement. Often the demilitarized zone lies upon a line of control and forms a de-facto international border.
I’d give the following description for the DMZ in Manhattan, as I’m following this series: A demilitarized zone (DMZ) is an area, usually the frontier or boundary between two or more military powers (or alliances), where military activity is justnot… possible.

In DMZ #4 the main-protagonist, Matthew Roth a photojournalist for Liberty News, gets an interview with an enlisted U.S. Army soldier who is prosecuted for a massacre on day 204 of the war, in the DMZ. Roth searches answers for question’s as: Who gave the order? How far up does it go up the chain of command? Who is eventually really to blame? More questions arise and more shit and dirt is find as Roth digs in the story and the events of that day.

As with all the volumes, the story is written by Brian Wood and the drawings are done by Riccardo Burchielli. They get joined by guest artists, and in this edition by Nathan Fox, Viktor Kalvachev and Kristian Donaldson.
The story of the soldier that’s found guilty of the massacre is done by Fox. I’m not surprised if Fox was inspired by stories and pictures of the First World War. Because the first thing I noticed, and partly due to my history teacher-education and my interest of the latest century, was the mix of first world war – and modern uniforms of the U.S. Army soldiers. Add to it the brutal illustrations and design of the chapter. It digs up the tension and feeling of trench war and takes the reader into a nightmare.
Then follows the story about the massacre told by a platoon sergeant. Illustrated by Burchielli, Fox and Kalvachev. The nightmare is then confronted with the hardened and experienced background of the platoon commander.
A more neutral, but loaded like the other illustrators, style by Donaldson guides the story of the civilian survivors. Make no mistake, every artist applies his qualities at the best to carry the reader into the story and feel sympathy for the protagonists.

‘Friendly Fire is An Oxymoron’ is the title of the foreword by sergeant John G. Ford. Those are mild, but loaded and true words to start this volume of DMZ.

zaterdag 8 januari 2011

WWW

WWW or WhoWhatWhere. Who: People that are happy, people that suffer, people that don't care, people who never read, people will never learn. What: Suffering, misery, war, uprising, things we rather don't think about, things that are about to happen, the future, the past, Where: Could be anywhere, the world is big

Jules Calis, third year student, Free Arts Willem de Kooning Rotterdam